lauantai 23. heinäkuuta 2011

Kissatarha

Olemme palanneet kesämökiltä takaisin sivistyksen ja normaalien nettiyhteyksien pariin, joten ajattelin laittaa blogiin selostuksen jo mökillä Osirista ja Isistä viihdyttäneestä kissatarhasta. Täällä kotonahan meillä ei ole valjaissa kävelyä kummallisempia ulkoilumahdollisuuksia kissoille vaikka toistaiseksi vielä rivitalossa asummekin. Mökille oli mahdollisuus tarha rakentaa ja tähän mahdollisuuteen tartuimme tietenkin mielellämme.

Meissä ei kuitenkaan ole yhtään nikkaroijan vikaa, joten päädyimme käyttämään rakennuksessa ammattimiestä, joka oli muutenkin tekemässä remonttia mökillämme ja sattui vielä olemaan kissallinen ihminen itsekin. :) Esimerkeiksi kissatarhasta olin koonnut netistä useita linkkejä, mutta mallia oli kuulemma katsottu lähinnä Temppukissojen hienosta tarhasta.


Tarha on rakennettu mökin päärakennusta lähellä olevan varaston seinään kiinni, eli ikävä kyllä kissat eivät pääse kulkemaan ulos omin avuin vaan heidät viedään sinne joko boksissa tai valjaissa. Vapaa kulkumahdollisuus esim. ikkunan kautta olisi ollut parempi vaihtoehto, koska kissat tunnetusti haluaisivat rampata ulos ja sisään jatkuvasti, mutta tarhaa ei voitu rakentaa mökkiin kiinni valitettavasti. Lisäksi oleilemme mökillä ollessamme kahdessa eri rakennuksessa mökin kansoituksesta riippuen, joten toisesta mökistä ei sitten taas olisi päässyt kulkemaan. Tarhassa oleilijoita voi kuitenkin mukavasti seurata mökin ikkunasta jos itse oleilee sisällä.

Kattona on valokate ja verkko on 15x15 mm silmäkoolla olevaa metalliverkkoa. Lattiaksi halusimme jotakin muuta kuin pelkän maan, koska sen siistinä pitäminen (ruohon leikkaaminen ja jätösten siivoaminen) olisi hankalaa. Ehdotin valmiita puulaattoja, mutta lattiaksi päädyttiin tekemään kuitenkin oikea patio.
Sisustustakin oli jo jonkin verran valmiina tarhassa ja lisää on vielä tulossa myöhemmin. Kiipeilypuuksi tarhaan sahattiin sopivan kokoinen pätkä männyn rungosta ja siihen kiinnitettiin tasoja, joista kissat voivat tähystää pihan tapahtumia tai loikoilla niillä.


Lisäksi yhteen kulmaan kiinnitettiin hylly, mistä kissat erityisesti tuntuivat pitävän ja välillä ahtautuivat siihen molemmat tarkastelemaan metsässä lenteviä lintusia. Lisää tällaisia hyllyjä olisi vielä tarkoitus asentaa tarhaan ja oven puoleiseen päätyyn olisi tarkoitus saada puupölkkyjä.

Tilasin tarhaa varten Zooplussalta ulkokäyttöön tarkoitetun hiekkalaatikon, jonka ei pitäisi päästää kosteutta läpi. Samoin jouduin tilaamaan uuden teltan, koska ensimmäinen tarhaa varten tilattu teltta oli jo huonossa kunnossa sisätelttailun jäljiltä.

5 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Hieno kissatarha! Hyviä ideoita - ja mikä tärkeintä, tarhan omistajat tuntuvat viihtyvän. :)

Cisu istuu tässä vieressä ja alkaa pian varmaan huutaa, että hänkin haluaa tuollaisen oman häkin. Sata kertaa siitä on puhuttu, mutta...

Mamma N kirjoitti...

Siis HIENO! Kerrassaan loistava. Kyllä nyt kelpaa mökkeillä :)

Katariina kirjoitti...

Kiitokset molemmille! Joo kyllä nyt varmaan käydään mökillä useamminkin, ainakin mikäli kissoilta kysytään... :)

Heidi kirjoitti...

Hieno tarha ja varmasti kissojen mieleen! :)

Päivi kirjoitti...

Kyllä on hieno tarha tosiaan! :)