maanantai 6. joulukuuta 2010

Kissat ja kasvit

Kotimme on nyt noin kahden vuoden ajan ollut lähes täysin kasviton. Vaikka en mikään viherpekalo olekaan, ehdin jo hieman kunnostautua viherkasvien hoidossa ja ne jopa elivät ja kasvoivat meillä. Olihan meille näitä kotia kauniisti elävöittäviä viherkasveja kertynytkin jo jonkinlainen kokoelma.

Mitä sitten tapahtui? Meille muutti musta pieni termiitti, joka sai meidät hankkiutumaan kasveista eroon melko pian. :D Ennen Osiriksen meille muuttoa adoptoin kaikki kissalle myrkylliset kasvit muualle, sillä en halunnut testailla mitä tapahtuisi jos pentu sattuisikin maistelemaan kasveja yksinäisten päiviensä ratoksi. Meille jäi muutama viherkasvi ja viimeisimmäksi suurehko Palmuvehka, josta pidin kovin ja jonka olin saanut kasvatettua näyttävän kokoiseksi ihan pienestä taimesta. Muutaman viikon meillä oltuaan Osiris keksi kasvin hauskuuden ja pöllytti multaa ruukusta lattialle (vaikka mullan päällä oli simpukankuoria). Kasviin ilmestyi myös pieniä hampaanjälkiä jatkuvasti, mutta siinä vaiheessa kun poika juoksi vauhdilla keskelle ruukkua ja hyppäsi sinne saaden kokonaisen paksun varren katkeamaan, silloin lähti viimeinenkin kasvi uuteen kotiin odottamaan sitä, että "kissa aikuistuu". :) Sitten tuli toinen pentu, Isis, ja vaikka kissat nyt ovat aikuisia ei edelleenkään ole mitään toivoakaan kasvien hankkimisen suhteen. Heti on pienet hammasrivistöt valmiina maljakon kimpussa jos joku erehtyy tuomaan meille kukkia kylään tullessaan. Siksi kukkamaljakot saavat koristaa lähinnä kylpyhuonettamme, johon kissoilla ei ole vapaata pääsyä. Rakas Palmuvehkani saa siis viettää onnellista elämää hoitopaikassaan jatkossakin.


Tässä on meidän uusi tulokas, kaktus. Mökillä totesin, että jostakin kumman syystä kissat eivät olleet kaktuksen kimpussa lainkaan, joten päätin testata vielä kerran onko mitään kasvia, minkä voisimme hankkia. Näin muutaman päivän kokemuksella kaktus on saanut olla ihan rauhassa. :) Isis on muutaman kerran bongattu hampaineen piikkikasvin kimpusta, mutta jostakin syystä homma on loppunut lyhyeen. Jos sai suuhunsa samanlaisen pistoksen kuin itse sain pelkästään kaktusta ruukkuun laittaessani, niin oppi varmasti että tuohon ei kannata koskea!

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja joulukukat ovat itselleni tärkeä osa joulutunnelmaa. Tietysti lähes kaikki joulukukat ovat myrkyllisiä, mutta on muutama myrkytönkin. Meillä on nyt muutamana vuotena ollut valkoinen Tulilatva, se on myrkytön. Tänä vuonna hankimme lisäksi Joulukaktuksen, myrkytön sekin. Joulu ei tule ilman Hyasinttia, joka kissoille on erittäin mykyllinen, mutta tuoksuu niin voimakkaalle että ovat pysyneet kaukana kasvista jo ihan tämän hajun vuoksi. Ja kasvi tietysti viedään kylpyhuoneeseen aina siksi aikaa, kun kissoja ei voi pitää silmällä. Näillä mennään! Edit. Tiedot kasvien myrkyllisyydestä ja myrkyttömyydestä perustuvat HUS:n Myrkytystietokeskuksen kasviluetteloon.

Ei kommentteja: